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Biochemical examinations


They are responsible for certain chemical reactions and are highly involved in the functioning of our body. These are the ions, gases, proteins, lipids, carbohydrates, enzymes, vitamins. Quantity in our blood ...
 Serum electrolytes

Serum electrolytes is the determination of various blood electrolytes, which are involved in several metabolic pathways and chemical reactions in the body. The electrolytes to detect

kidney disease,

hormonal diseases

abnormalities of hydration

digestive diseases, including the assessment of the severity of vomiting, diarrhea

malnutrition

the effects of treatment with antidiuretic

Serum electrolytes can also monitor fluid intake in a person drip.

Knowing the concentration of blood ions also sets the osmolality of blood.

The osmolality of blood is to be maintained between 280-310 mOsm / kg water and essentially defines the presence or absence of dehydration.

Les ions
Valeur normale
Que signifie sa diminution ?
Que signifie son augmentation ?
Le sodium (natrémie) est majoritairement présent dans le milieu extracellulaire
133 – 145 mmol/l
Insuffisance d’apport
Perte au niveau digestif ou au niveau rénal
Hyperhydratation
Hyponatrémie de dilution
Déshydratation
Le potassium (kaliémie) est majoritairement présent dans le milieu intracellulaire
3.5 – 5 mmol/l
Insuffisance d’apport
Perte exagérée au niveau digestif ou rénal
Médicaments diurétiques
Efforts physiques intenses
Antihypertenseurs, anti-inflammatoires
Le bicarbonate (bicar) transporte le CO2 et reflète l’équilibre du pH de l’organisme
23 – 30 mmol/l
Acidose métabolique
Insuffisance hépatique
Vomissements répétés
Diarrhées
Le chlore (chlorémie)
95 – 106 mmol/l
Déshydratation
Pertes digestives ou rénales
Hyperhydratation
Toutes les causes d’une hyponatrémie
Le calcium (calcémie) essentiellement pour la minéralisation de l’os et la conduction nerveuse
2.2 – 2.5 mmol/l
Malabsorption digestive
Immobilisation prolongée
Le magnésium (magnésémie) diminue l’excitabilité neuromusculaire, intervient dans la coagulation sanguine et donne des effets contraires au calcium
0.75 – 1 mmol/l
Malnutrition
Insuffisance rénale
Malabsorption digestive
Perte excessive dans les urines
Hypercalcémie
Médicaments diurétiques
Chez les personnes âgées
Augmentation d’apport (complément alimentaire)
Le phosphore (phosphorémie) est une source d’énergie mais aussi a un rôle dans la minéralisation osseuse
0.8 – 1.3 mmol/l
Hyperparathyroïdie
Médicaments antiacides
 
Destruction osseuse
Métastases osseuses
Exercice physique important
Insuffisance rénale chronique
Les acides lactiquessont des sources d’énergie de l’organisme
0.3 à 1.3 mmol/l dans les veines
0.3 à 0.8 mmol/l dans les artères
Augmente en cas d’une hypoxie au niveau des tissus

Blood gases

Knowing the concentration of blood gases essentially gives information on respiratory function, and lets you know the acid-base balance of the body.
Les examens
Les valeurs normales
7 – 8
La pression artérielle en oxygène
90 – 100 mg/mHg
La pression artérielle en gaz carbonique
35 – 45 mg/mHg
La saturation en oxygène
95% - 100%

The lipids in the blood

The dosage of lipids in the body basically gives information on cardiovascular disease and the risk of thrombosis.

The review concerns including triglycerides and cholesterol.

Les lipides
Valeur normale
Hypocholestérolémie
Hypercholestérolémie
Infection
Insuffisance hépatique
Malnutrition
Hyperthyroïdie
Grossesse
Diabète
Maladie cardio-vasculaire
Myélome
Le cholestérol total
4.1 – 6.5 mmol/l
Le cholestérol HDL
Inférieur à 4 mmol/l
Le cholestérol LDL
Supérieur à 1 mmol/l
Les triglycérides
Homme
Femme
Maladie cardio-vasculaire
Risque thrombogène
0.5 – 2 mmol/l
0.4 – 1.6 mmol/L

Blood proteins

The protein balance can detect inflammation, liver disease (cirrhosis), hereditary diseases, kidney disease, infection, cancer ...

Protein electrophoresis is a test that separates the different serum proteins and provide information on their respective dosage. The results are now displayed automatically using a sophisticated device.

The dosage for primarily albumin and globulins.
Les protéines
Les valeurs normales
Les variations
Les protéines totales
60 – 75 g/l
 -
L’albumine
35 – 49 g/l
Diminue
-          chez les personnes âgées
-          grossesse
L’alpha-1 globuline
1 – 3 g/l
Augmente
-          grossesse
-          maladies infectieuses
-          infarctus du myocarde
-          maladies rénales
L’alpha-2 globuline
4 à 8 g/l
Le béta-globuline
6 – 10 g/l
Augmente
-          maladies hépatiques
-          atteintes rénales
Les gammaglobulines (ce sont les immunoglobulines intervenant dans la fonction des anticorps).
9– 14 g/l
Augmente
-          sida
-          atteinte rénale
-          cancer
-          maladies du sang
-          maladies infectieuses
La troponine (protéine spécifique présente au niveau du cœur)
Inférieur à 0.6 microgramme/l
Augmente en cas d’un infarctus du myocarde


The glycated or glycosylated hemoglobin (HbA1c)

The glycated hemoglobin is 4-6% of total hemoglobin. This review provides information on the glycemic status of a patient during the previous 3 months dosing.

Its value is increased with labile diabetes or renal failure. Its rate is reduced when there are repeated episodes of hypoglycemia but also in case of hypoplastic anemia.

Hyperglycémie
Hypoglycémie
Maladie pancréatique (tumeur)
Médicaments hyperglycémiants
 
 
Médicaments hypoglycémiants chez les personnes diabétiques
Malnutrition
Jeun
Excès de production d’insuline par le pancréas
Insuffisance surrénalienne, insuffisance hypophysaire
Infection
The oral glucose tolerance

This review is a blood glucose after eating a specific amount of glucose. It is essentially a prescribed test to detect diabetes. Its normal value should be less than 8 mmol / L.

The blood enzymes

There are several in the body chemical reactions. In the blood, certain types of proteins promote chemical reactions. These are the enzymes. These proteins exist in the body in very small quantities.

Most chemical reactions in the body results in the production of energy. The enzymes have multiple roles in the blood:

- Initiate and promote a chemical reaction (or biological catalyst)

- Involved in the digestion

- Involved in the elimination of toxins

- Participate in the formation of certain cell elements

Enzymes are categorized by chemical reactions on which they operate. Suffering or injury to any body then causes the release of these enzymes, which will be discharged and transported in large quantities in the blood. Thus, each member works with a specific enzyme him. The dosage of enzymes provides information on all diseases and conditions that can affect the body concerned.
Les enzymes
Organe concerné
Les valeurs normales
Amylase (amylasémie)
Pancréas
Glandes salivaires
1 – 100 UI/L
Lipase (métabolisme des graisses)
Pancréas
5.6 – 51.3 UI/L
Transaminases (ASAT ou TGO, ALAT ou TGP)
Foie
Coeur
Muscles
ASAT 10 30 UI/L
ALAT 11 – 40 UI/L
Gamma-Glutamyl-transpeptidase
Foie
Reins
Pancréas
Inférieur à 30 UI/L
Créatine phospho-kinase
Cœur
Muscles
Cerveau
10 – 200 UI/L
Aldolase (intervient dans la dégradation du glucose)
Muscle
Foie
Cœur
cerveau
Trace
Lactico-déshydrogénase (LDH) intervient essentiellement dans le métabolisme du sucre
Rein
Cœur
Muscles
Pancréas
Cerveau
Poumons
Peau
Placenta
100 – 350 UI/L
Phosphatase alcaline
Foie
Os
Intestins
Reins
32 – 104 UI/L

Vitamins in the blood

Vitamins are substances useful for the operation and growth of the organism. However, these substances are not synthesized by the body but made by food.

The main anomaly is vitamin deficiency. Malnutrition is the main cause, but then several diseases may be accompanied by a change in vitamin values ​​of the organization: digestive problems, parasite, kidney problems, infections ...

An increase in the levels of vitamins in the blood is usually due to diabetes, drug intake, alcoholism, excessive dietary intake of vitamins ...
Les vitamines
Les valeurs normales
Source alimentaire
Vitamine A ou rétinol (rôle important dans la vision)
1200 – 2400 UI/l
Œufs
Lait
Beurre
Légumes frais : carotte essentiellement
La vitamine C ou acide ascorbique (intervient dans la défense de l’organisme)
40 – 100 micromol/l
Fruits : les agrumes essentiellement
Légumes
Abats
La vitamine B1 ou thiamine dont la carence entraîne le Béri Béri
5 – 15 microgramme/l
Céréales
Levures
Œufs
Lait
Viande
La vitamine B2 ou riboflavine
75 – 150 microgramme/l
Tous les aliments mais surtout le lait
La vitamine B3 ou vitamine PP ou nicotinamide
38 – 58 micromol/l
Poissons, viandes, levures
La vitamine B6 ou Pyridoxine
10 – 150 nmol/l
Céréales
Légumes
La vitamine B9 ou acide folique (folate)
5 – 15 microgramme/l
Légumes verts
Foie
La vitamine B12 ou cobalamines
130 – 700 ng/l
Poisson
Lait
Œufs
La vitamine D ou cholécalciférol
20 – 50 microgramme/l
Synthétisée par la peau lors de l’exposition au soleil

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Author: Mohammad
Mohammad is the founder of STC Network which offers Web Services and Online Business Solutions to clients around the globe. Read More →