Biochemical examinations
,
They are responsible for certain chemical reactions and are highly involved in the functioning of our body. These are the ions, gases, proteins, lipids, carbohydrates, enzymes, vitamins. Quantity in our blood ...
Serum electrolytes
Serum electrolytes is the determination of various blood electrolytes, which are involved in several metabolic pathways and chemical reactions in the body. The electrolytes to detect
kidney disease,
hormonal diseases
abnormalities of hydration
digestive diseases, including the assessment of the severity of vomiting, diarrhea
malnutrition
the effects of treatment with antidiuretic
Serum electrolytes can also monitor fluid intake in a person drip.
Knowing the concentration of blood ions also sets the osmolality of blood.
The osmolality of blood is to be maintained between 280-310 mOsm / kg water and essentially defines the presence or absence of dehydration.
Les ions
|
Valeur normale
|
Que signifie sa diminution ?
|
Que signifie son augmentation ?
|
Le sodium (natrémie) est majoritairement présent dans le milieu extracellulaire
|
133 – 145 mmol/l
|
Insuffisance d’apport
Perte au niveau digestif ou au niveau rénal
Hyperhydratation
Hyponatrémie de dilution
|
Déshydratation
|
Le potassium (kaliémie) est majoritairement présent dans le milieu intracellulaire
|
3.5 – 5 mmol/l
|
Insuffisance d’apport
Perte exagérée au niveau digestif ou rénal
Médicaments diurétiques
|
Efforts physiques intenses
Antihypertenseurs, anti-inflammatoires
|
Le bicarbonate (bicar) transporte le CO2 et reflète l’équilibre du pH de l’organisme
|
23 – 30 mmol/l
|
Acidose métabolique
Insuffisance hépatique
|
Vomissements répétés
Diarrhées
|
Le chlore (chlorémie)
|
95 – 106 mmol/l
|
Déshydratation
Pertes digestives ou rénales
|
Hyperhydratation
Toutes les causes d’une hyponatrémie
|
Le calcium (calcémie) essentiellement pour la minéralisation de l’os et la conduction nerveuse
|
2.2 – 2.5 mmol/l
|
Malabsorption digestive
|
Immobilisation prolongée
|
Le magnésium (magnésémie) diminue l’excitabilité neuromusculaire, intervient dans la coagulation sanguine et donne des effets contraires au calcium
|
0.75 – 1 mmol/l
|
Malnutrition
Insuffisance rénale
Malabsorption digestive
Perte excessive dans les urines
Hypercalcémie
Médicaments diurétiques
Chez les personnes âgées
|
Augmentation d’apport (complément alimentaire)
|
Le phosphore (phosphorémie) est une source d’énergie mais aussi a un rôle dans la minéralisation osseuse
|
0.8 – 1.3 mmol/l
|
Hyperparathyroïdie
Médicaments antiacides
|
Destruction osseuse
Métastases osseuses
Exercice physique important
Insuffisance rénale chronique
|
Les acides lactiquessont des sources d’énergie de l’organisme
|
0.3 à 1.3 mmol/l dans les veines
0.3 à 0.8 mmol/l dans les artères
|
Augmente en cas d’une hypoxie au niveau des tissus
|
Blood gases
Knowing the concentration of blood gases essentially gives information on respiratory function, and lets you know the acid-base balance of the body.
Les examens
|
Les valeurs normales
|
Le pH du sang
|
7 – 8
|
La pression artérielle en oxygène
|
90 – 100 mg/mHg
|
La pression artérielle en gaz carbonique
|
35 – 45 mg/mHg
|
La saturation en oxygène
|
95% - 100%
|
The lipids in the blood
The dosage of lipids in the body basically gives information on cardiovascular disease and the risk of thrombosis.
The review concerns including triglycerides and cholesterol.
Les lipides
|
Valeur normale
|
Hypocholestérolémie
|
Hypercholestérolémie
|
Le cholestérol
|
Infection
Insuffisance hépatique
Malnutrition
Hyperthyroïdie
|
Grossesse
Diabète
Maladie cardio-vasculaire
Myélome
| |
Le cholestérol total
|
4.1 – 6.5 mmol/l
| ||
Le cholestérol HDL
|
Inférieur à 4 mmol/l
| ||
Le cholestérol LDL
|
Supérieur à 1 mmol/l
| ||
Les triglycérides
| |||
Homme
|
Femme
|
Maladie cardio-vasculaire
Risque thrombogène
| |
0.5 – 2 mmol/l
|
0.4 – 1.6 mmol/L
|
The protein balance can detect inflammation, liver disease (cirrhosis), hereditary diseases, kidney disease, infection, cancer ...
Protein electrophoresis is a test that separates the different serum proteins and provide information on their respective dosage. The results are now displayed automatically using a sophisticated device.
The dosage for primarily albumin and globulins.
Les protéines
|
Les valeurs normales
|
Les variations
|
Les protéines totales
|
60 – 75 g/l
|
-
|
L’albumine
|
35 – 49 g/l
|
Diminue
- chez les personnes âgées
- grossesse
|
L’alpha-1 globuline
|
1 – 3 g/l
|
Augmente
- grossesse
- maladies infectieuses
- maladies rénales
|
L’alpha-2 globuline
|
4 à 8 g/l
| |
Le béta-globuline
|
6 – 10 g/l
|
Augmente
- maladies hépatiques
- atteintes rénales
|
Les gammaglobulines (ce sont les immunoglobulines intervenant dans la fonction des anticorps).
|
9– 14 g/l
|
Augmente
- sida
- atteinte rénale
- cancer
- maladies du sang
- maladies infectieuses
|
La troponine (protéine spécifique présente au niveau du cœur)
|
Inférieur à 0.6 microgramme/l
|
Augmente en cas d’un infarctus du myocarde
|
The glycated or glycosylated hemoglobin (HbA1c)
The glycated hemoglobin is 4-6% of total hemoglobin. This review provides information on the glycemic status of a patient during the previous 3 months dosing.
Its value is increased with labile diabetes or renal failure. Its rate is reduced when there are repeated episodes of hypoglycemia but also in case of hypoplastic anemia.
Hyperglycémie
|
Hypoglycémie
|
Maladie pancréatique (tumeur)
Médicaments hyperglycémiants
|
Médicaments hypoglycémiants chez les personnes diabétiques
Malnutrition
Jeun
Excès de production d’insuline par le pancréas
Insuffisance surrénalienne, insuffisance hypophysaire
Infection
|
This review is a blood glucose after eating a specific amount of glucose. It is essentially a prescribed test to detect diabetes. Its normal value should be less than 8 mmol / L.
The blood enzymes
There are several in the body chemical reactions. In the blood, certain types of proteins promote chemical reactions. These are the enzymes. These proteins exist in the body in very small quantities.
Most chemical reactions in the body results in the production of energy. The enzymes have multiple roles in the blood:
- Initiate and promote a chemical reaction (or biological catalyst)
- Involved in the digestion
- Involved in the elimination of toxins
- Participate in the formation of certain cell elements
Enzymes are categorized by chemical reactions on which they operate. Suffering or injury to any body then causes the release of these enzymes, which will be discharged and transported in large quantities in the blood. Thus, each member works with a specific enzyme him. The dosage of enzymes provides information on all diseases and conditions that can affect the body concerned.
Les enzymes
|
Organe concerné
|
Les valeurs normales
|
Amylase (amylasémie)
|
Pancréas
Glandes salivaires
|
1 – 100 UI/L
|
Lipase (métabolisme des graisses)
|
Pancréas
|
5.6 – 51.3 UI/L
|
Transaminases (ASAT ou TGO, ALAT ou TGP)
|
Foie
Coeur
Muscles
|
ASAT 10 30 UI/L
ALAT 11 – 40 UI/L
|
Gamma-Glutamyl-transpeptidase
|
Foie
Reins
Pancréas
|
Inférieur à 30 UI/L
|
Créatine phospho-kinase
|
Cœur
Muscles
Cerveau
|
10 – 200 UI/L
|
Aldolase (intervient dans la dégradation du glucose)
|
Muscle
Foie
Cœur
cerveau
|
Trace
|
Lactico-déshydrogénase (LDH) intervient essentiellement dans le métabolisme du sucre
|
Rein
Cœur
Muscles
Pancréas
Cerveau
Poumons
Peau
Placenta
|
100 – 350 UI/L
|
Phosphatase alcaline
|
Foie
Os
Intestins
Reins
|
32 – 104 UI/L
|
Vitamins in the blood
Vitamins are substances useful for the operation and growth of the organism. However, these substances are not synthesized by the body but made by food.
The main anomaly is vitamin deficiency. Malnutrition is the main cause, but then several diseases may be accompanied by a change in vitamin values of the organization: digestive problems, parasite, kidney problems, infections ...
An increase in the levels of vitamins in the blood is usually due to diabetes, drug intake, alcoholism, excessive dietary intake of vitamins ...
Les vitamines
|
Les valeurs normales
|
Source alimentaire
|
Vitamine A ou rétinol (rôle important dans la vision)
|
1200 – 2400 UI/l
|
Œufs
Lait
Beurre
Légumes frais : carotte essentiellement
|
La vitamine C ou acide ascorbique (intervient dans la défense de l’organisme)
|
40 – 100 micromol/l
|
Fruits : les agrumes essentiellement
Légumes
Abats
|
La vitamine B1 ou thiamine dont la carence entraîne le Béri Béri
|
5 – 15 microgramme/l
|
Céréales
Levures
Œufs
Lait
Viande
|
La vitamine B2 ou riboflavine
|
75 – 150 microgramme/l
|
Tous les aliments mais surtout le lait
|
La vitamine B3 ou vitamine PP ou nicotinamide
|
38 – 58 micromol/l
|
Poissons, viandes, levures
|
La vitamine B6 ou Pyridoxine
|
10 – 150 nmol/l
|
Céréales
Légumes
|
La vitamine B9 ou acide folique (folate)
|
5 – 15 microgramme/l
|
Légumes verts
Foie
|
La vitamine B12 ou cobalamines
|
130 – 700 ng/l
|
Poisson
Lait
Œufs
|
La vitamine D ou cholécalciférol
|
20 – 50 microgramme/l
|
Synthétisée par la peau lors de l’exposition au soleil
|
Author: Mohammad
Mohammad is the founder of STC Network which offers Web Services and Online Business Solutions to clients around the globe. Read More →